Kontakt
Christian Hjorth, Strategisk rådgiver
Her er 4 tips til, hvad du kan komme ind på i din velkomstmails:
1: Præsentér dit bedste indhold
Når interessen for din virksomhed er på sit højeste, og modtageren tilmelder sig dit nyhedsbrev, hvorfor så vente med at dele ud af dit gode indhold til næste nyhedsbrev udkommer? Du f.eks. sende de tre mest læste eller nyeste stykker indhold fra din hjemmeside (den slags kan nemt automatiseres i f.eks. Peytz Mail), fremhæve dit "evergreen" indhold, tophistorier fra tidligere nyhedsbreve eller præsentere et aktuelt kursus eller download-materiale.
2: Sæt fokus på dit brand og dine vigtigste USP’er
Velkomstmailen er også effektivt til at brande din virksomhed mere generelt, hvor du fremfor at fokusere på specifikt indhold eller ydelser i stedet fremhæver dine værdier, USP’er eller kernekompetencer – det som gør netop din forretning konkurrencedygtig og attraktiv. Selvom det ikke gør modtageren klogere på selve nyhedsbrevet, som hun har tilmeldt sig, giver det indblik i din virksomheds identitet, kompetencer og værdisæt – og det er mindst lige så vigtigt at gøre opmærksom på, hvis du skal udvikle en god og langvarig relation til modtageren.
3: Promovér dine øvrige nyhedsbreve og kanaler
Velkomstmailen er oplagt til at få modtageren til at følge dig på forskellige kanaler. Du kan f.eks. opfordre læseren til at downloade din app eller følge din virksomhed på sociale medier. Hvis du udgiver flere nyhedsbreve, kan du forsøge at få modtageren til at skrive sig op til flere af dem. Jo flere nyhedsbreve, du kan sende i modtagerens retning, jo bedre, da det betyder “flere kroge” i hver modtager.
Hos Peytz Mail bruger vi profilbokse, som indsættes nederst i det enkelte nyhedsbrev. Profilboksen viser, hvilke nyhedsbreve modtageren er tilmeldt – og ikke tilmeldt. Det er et effektivt redskab til at få modtageren til at tilmelde sig flere forskellige nyhedsbreve. Her ses en profilboks fra Videnskab.dk's nyhedsbrev:
4: Udvid velkomstmailen til et velkomstflow
Du skal altid understøtte den kunderejse, som modtageren er på, så hvorfor stoppe efter én velkomstmail?
Udvid velkomstmailen til et helt velkomstflow, hvor du tilrettelægger en serie af automatiserede e-mails, som bliver sendt til modtageren over tid. På den måde kan du stille og roligt varme modtageren op og løbende introducere nye aspekter af din virksomhed. Flowet skal naturligvis afspejle den handling, som modtageren har foretaget, så modtageren bliver godt klædt på i forhold til den rejse, som kunden er på.
Vil du have flere gode råd og konkrete eksempler til dine velkomstmail?
Så download e-bogen 3 effektive e-mail-typer du bør anvende. Her får du konkrete eksempler på indhold til dine velkomstmails og en skabelon til, hvad et velkomstflow kan indeholde. Du får også en masse viden og gode råd til, hvordan du bruger andre typer af e-mails til at understøtte dine forretningsmæssige mål.
(Opdateret 12. oktober 2022)
Publiceret 6. oktober 2022