Kontakt
Peytz Mail
Mange forbinder GIF’er med små lydløse udklip fra kendte film og TV-serier. Men de interaktive filer kan sagtens bruges til meget andet - og mere strategiske formål. GIF’en er lavteknologisk måde at puste liv i nyhedsbreve, som ellers kan have tendens til at fremstå flade og teksttunge. Vi ser allerede flere og flere tage GIF’er i brug i e-mail marketing – og det er der god grund til. Da Dell begyndte at bruge GIF’er løftede klikraten sig markant.
Få styr på de vigtigste do’s and don’ts, når du bruger GIF’er i dine nyhedsbreve.
Her er 3 fordele ved at bruge GIF’er i nyhedsbreve:
1. Et ekstra kreativt lag
Med GIF’er i værktøjskassen får du endnu et kommunikativt virkemiddel ved siden af billeder, tabeller, grafer, lister osv. Et godt miks af forskellige formater gør dit nyhedsbrev mere indbydende. GIF’erne er også oplagte til at give dit budskab mere kant, mere personlighed og mere humor. Børsen har fx små loopende GIF'er indsat her. Club Matas lader logoer glide over skærmen.
Danes Worldwide illustrerer med en GIF i nyhedsbrevet, at foreningen har fået taletid i et radioprogram.
2. Fold forklaringerne ud
GIF'er kan bruges til at demonstrere produkter på en visuel måde. For eksempel ved at spinne produktet rundt og vise det fra alle sider.
Du kan også folde en brugerrejse eller onboarding-proces ud ved simpelthen at vise, hvilke knapper brugeren skal trykke på. Kombineret med en god tekst har du altså fået en endnu bedre måde til at forklare komplekse emner og idéer på. Fx placerer Globalnyt sine nyheder på et GIF-kort.
Det er oplagt at vise sit produkt frem med en GIF. Her set hos Dell.
3. Mere engagement – flere konverteringer
Animerede GIF'er i nyhedsbreve tiltrækker opmærksomhed, fordi de er bevægelige elementer i et medie som ellers primært bruger bogstaver. Det kan fastholde læserens interesse længere. Hvis du bruger GIF'er til at fremhæve knapper, gør du dem også mere iøjnefaldende, hvilket kan give et boost til dine klikrater og konverteringer.
En lokkende knap kan pirre til modtagerens nysgerrighed.
Kort sagt. En velvalgt GIF kan forstærke dit budskab, få det til at skille sig ud fra mængden og gøre dit brand mere mindeværdigt hos modtageren.
Men pas på...!
På trods af mange fordele, rummer GIF’er i nyhedsbreve også nogle faldgruber. Her er de benspænd, som bør være med i dine overvejelser:
Overforbrug gør blind
Uanset om vi snakker om rødvin, Matador Mix eller GIF’er i nyhedsbreve, så kan alle gode ting overgøres. Og hvis du i overdrevet omfang bruger GIF’er i dit nyhedsbrev, så mister grebet sin værdi – og du risikerer ultimativt at irritere dine modtagere. For mange GIF'er kan hurtigt virke forstyrrende, rodet og useriøst. Effekten ligger i balancen mellem afveksling og genkendelighed. Begræns dig til én eller to i nyhedsbrevet. Pep fx ét fast lille element (header, footer eller lignende) op med en GIF.
Denne GIF ligger i toppen af nyhedsbrevet fra DR Sport. Passer godt til resten af indholdet.
Teknikken
GIF’en blev udklækket i 80’erne, og derfor har formatet for længst opnået understøttelse de fleste steder. Således også i nyhedsbreve. Ifølge CanIemail.com er det faktisk kun enkelte udgaver af Outlook, der har problemer med at vise GIF’er optimalt.
98 procent af e-mailklienterne understøtter altså GIF'er korrekt. Så du kan med relativ god samvittighed blæse på de resterende 2 procent brugere. Men hvis du også gerne vil servicere de få GIF-udfordrede modtagere, skal du sørge for at placere værdifuld information i GIF’ens første frame, da brugerne kan opleve, at det animerede element blot vises som et stillbillede.
Størrelsen betyder noget
GIF'er kan blive ekstremt datatunge, hvis man ikke tænker sig om. Derfor kan de hurtigt påvirke loadtiden for dit nyhedsbrev. Resultatet kan være, at læserne springer fra – allerede inden, at de har set, hvad nyhedsbrevet indeholder.
Det er svært at lave konkrete anbefalinger for størrelsen. Nogle steder vil du se anbefalinger om at holde filerne under 5 MB. Andre steder lyder anbefalingen, at filerne helst skal være under 1 MB. Hos Peytz Mail mener vi, at man sagtens kan lave velfungerende GIF’er på en brøkdel af den plads.
Vi ved, at fx Gmail “klipper” dit nyhedsbrev, hvis det overstiger 102kb. Så den grænse kan du også bruge som målestok for dine GIF’ers størrelse.
Loftet på filerne er også årsagen til, at du IKKE skal bruge GIF som erstatning for videoer. Det kan være fristende at mase egentlige videoer ned i et Graphics Interchange Format, som langt flere mailklienter understøtter. Men du vil nærmest altid stå tilbage med uhensigtsmæssigt store filer. Men fx kan REMA1000 sagtens skabe følelsen af video med en bladrende GIF.
Videnskab.dk har byttet sit artikelbillede ud med en kort GIF. I nyhedsbrevet fylder GIF'en 1,4 MB.
I forhold til bredde bør dine GIF’er maksimalt være 600 px brede, så de passer til de standardstørrelser som både Peytz Mail og mange andre udbydere holder sig til. Men husk. Du kan sagtens lave opsigtsvækkende GIF’er med meget færre pixels.
Hyl som de ulve, du er iblandt…
Du skal selvfølgelig have dit generelle brand og tone of voice med i tankerne, når du vover dig ud i GIF-junglen. Nogle målgrupper vil per automatik forbinde GIF’er med useriøs kommunikation.
Men faktisk understøtter det vores overordnede mantra om, at GIF’er absolut ikke skal gøre dit nyhedsbrev til et karneval. Brug filerne med omtanke og kun, når de tilføjer værdi til din kommunikation. GIF’en kan sagtens have sin berettigelse som underspillet effekt, der blot giver lidt liv til et logo. Fx her et snefnug i vores egen jule-mail:
Husk også, at en GIF-effekt trækker læserens opmærksomhed til sig. Brug den derfor helst til at fremhæve det, som du vil have læseren til at fokusere på.
Tilgængelighed
GIF'er kan være problematiske for brugere med nedsat syn. Det sætter ekstra krav til din udførelse. Hvis GIF’erne bidrager tydeligt til resten af formidlingen, så bør du gøre en indsats for, at man stadig får værdi ud af dit nyhedsbrev, selv om man ikke kan se den. Det kan du fx gøre ved at give GIF’en en beskrivende meta-tekst (typisk angivet som “image alt text ”). Det kan hjælpe læserobotter med at oplæse teksten korrekt og hjælpe søgerobotter med at indeksere dit indhold.
Husk også, at nogle modtagere kan have fysiologiske problemer med at kapere hurtige bevægelser eller blinkende lys. Endnu en påmindelse om at skrue ned for tempoet, så dine GIF’er ikke omdanner dit nyhedsbrev til et inferno af indtryk.
Her en GIF i nyhedsbrevet fra LGBT+ Danmark, som afspilles i en behersket hastighed.
Hvor finder jeg GIF’er? Hvordan laver jeg dem?
Man kan komme hurtigt i gang med at eksperimentere med GIF’er. De mest dovne finder GIF’er på Giphy. Nybegyndere kan komponere selv med onlinetjenester som EZgIF, GIfmaker eller Canva. Hvis du vil have lidt mere styring på filernes udseende, så skal du redigere dem i fx Adobe Photoshop og eksportere til GIF. Du kan finde detaljerede manualer rundt omkring på nettet. Så du får kun nogle få huskeregler fra os:
- Prioritér grafik frem for fotografier. Det sparer plads.
- Det samme med overgange mellem frames. Undgå glidende overgange. De fylder! Brug hårde overgange i stedet.
- For mange forskellige farver kan resultere i gnidrede animationer. Brug så vidt muligt ensartede farver.
Afslutning
Ved at bruge en god portion kreativitet – og skele til de forskellige faldgruber – så kan GIF'er sikkert også skabe mere engagerende og dynamik i dine nyhedsbreve.
Kontakt os gerne, hvis du har brug for mere sparring for at komme i gang med GIF’er.
Publiceret 8. april 2025